SAÇ EKİMİ
Saç seyrekliği ve kellik, günümüzde özellikle erkekler tarafından fazlasıyla şikayet edilen bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Dış görünüşün çok önemli bir parçası olan saçların kaybı, kişinin imajıyla ilgili problemlere ve bundan dolayı oluşan ciddi özgüven eksikliklerine sebebiyet vermektedir. Fakat günümüzde büyük bir ilerleme ve gelişme kaydeden tıp bilimi, tıpkı birçok alanda oluğu gibi, saç kaybı problemine de çözüm getirmiştir. Saç ekimi uygulamaları, bugün birçok erkek tarafından tercih edilmekte ve tatmin edici sonuçlar vermektedirler
Saç ekimi veya bilinen bir başka adıyla saç nakli; genetik, hastalık yada kaza gibi bir takım sebepler yüzünden oluşan saç kaybına yönelik olarak gerçekleştirilmekte, saçların yeniden sağlıklı bir şekilde çıkmasını amaçlamaktadır. Temeli 19. yüzyıla kadar dayanan saç ekimi, teknolojinin ve bilimin ilerleyişiyle 20. yüzyılın sonlarında daha fazla yayılmış ve popüler hale gelmiştir. Günümüzde birçok insanın tercihi olan saç ekimi, fazlasıyla olumlu sonuçlar getirmektedir.
SAÇ EKİMİ AMELİYATI
Saç ekimi ameliyatı, gerçekleştirilen birçok estetik ameliyatına göre daha basit ve daha az yıpratıcı bir ameliyattır. Ameliyat, kelliğe dirençli bölgelerden; göğüs, bacak veya kol, özellikle de başın arka kısmından alınan saç köklerinin, saç kaybının yaşandığı bölgeye taşınmasıyla gerçekleştirilir.
Saç naklinde en çok tercih edilen bölge, başın enseye yakın olan arka kısmında bulunan köklerdir. Erkeklerin ensedeki saç kökleri DHT hormonuna karşı duyarsızdır ve bu sebeple daha az dökülmektedirler. Ancak maalesef kadınlarda, erkeklerde olduğu gibi saçın dökülmediği bir bölge yoktur bu yüzden kadınlarda uygulanan operasyonların başarı şansı erkeklerden daha azdır.
SAÇ EKİMİ SONRASI İYİLEŞME SÜRECİ
Saç ekimi operasyonundan sonra saç derisi fazlasıyla hassas olacağı için, ilk hafta deriyi korumak amacıyla ciddi önlemler almak şarttır. Saçların tutma süreci olarak da adlandırılan bu süreçte, tozlu ve kirli ortamlardan uzak kalmak, alkol ve sigara kullanmamak, yorucu aktiviteler yapmamak, doktorun verdiği maddeler dışında herhangi bir maddeyi saç derisine uygulamamak gerekmektedir. Saç ekim işleminden sonra ilk iki gün saçlar yıkanmamalıdır. Üç günün sonunda ilk saç yıkama işlemi saç ekim merkezinde yapılmaktadır.
Saç diplerinde kırmızı noktalar veya kabuklanmalar meydana gelebilir. Son derece normal olan bu kızarıklıklar ve kabuklanmalar kısa sürede geçmektedir; hastanın endişeleneceği herhangi bir durum söz konusu değildir. Fakat eğer kabuklanma kalıcıysa, saçın çıkmasına engel olabileceğinden mutlaka doktora gösterilmelidir.
Saç ekim operasyonundan birkaç hafta sonra ise ikinci süreç başlar; altı ay kadar devam eden bu süreçte zayıf saçlar dökülür ve yerine yeni saçlar çıkmaya başlar. Bu süreçte de kişinin dikkat etmesi gereken bazı hususlar söz konusudur. Denize ve havuza kesinlikle girmemek, çok sıcak suyla duş almamak, yüksek basınçlı suya maruz kalmamak ve jöle, sprey vs. gibi ürünlerden uzak durmak çok önemlidir. Saçların çok büyük bir kısmı, işlemden sonra 6-9 ay içinde çıkmaktadır. Saçın tamamen çıkması ve uzaması ise 1 yılı bulmaktadır.